Dunakanyar programok 2022

Hol strandolj a Dunakanyarban?

Visegrád: dunai strand nincs, a Thermal Hotel Visegrád medencéi viszont működnek. Fizetős buli, de cserébe van 38 fokos thermál-víz is

Dunabogdány: hivatalos szabadstrand a Dunán, homokos, gyorsan mélyülő víz, északi fekvésű, kocsma és étterem

Nagymaros: hivatalos városi szabadstrand a Dunán, homokos, gyorsan mélyülő víz, déli fekvésű, kevés árnyék, hekk, kocsma és étterem

Kismaros homokzátony: szabadstrand a Dunán, csak normál vízállás alatt van kint, homokos, gyorsan mélyülő víz, déli fekvésű, kevés árnyék

Kisoroszi szigetcsúcs: szabadstrand a Dunán, páratlan panoráma, kavcsos, lassan mélyülő, de gyors folyású víz, déli fekvésű, kevés árnyék. Kocsma 500m, szóval tankolj előre.

Pilismarót: hivatalos szabadstrand a Dunán, kavicsos, gyorsan mélyülő víz, északi fekvésű, árnyas, kocsma és étterem

Zebegény: hivatalos szabadstrand a Dunán, kavicsos, lassan mélyülő víz, délnyugati fekvésű, kevésbé árnyékos, kocsma és lángos

Erdőben Visegrád környékén

A legnagyobb melegben ideális úticél lehet a Visegrád mellett az Apát-Kúti völgy és a benne csurdogáló tiszta vízű patak. Ha van bennetek lendület, fel lehet sétálni a Pilisszentlászlóig, majd a jó kilátásokkal tarkított Spartacus-ösvényen vissza.

Nagy klasszik a Mogyóróhegy a vadasparkjával és hanulatos réteivel, játszótereivel. Feljebb található a Nagy-Villám hegy oldalában a Visegrádi Bobpálya. Ha már itt vagytok, sétáljatok át a Fellegvárba is, ahonnan a vállalható kilátás nyílik a Dunára.

Felmászás a Szent Mihály-hegyre

Nagymarosról egy órás meredek mászás után elérhető a Szent Mihály hegy tetején lévő Julianus-kilátó, ahonnan körpanoráma van: az Ipoly torkolatától Vácig ellátni. Éri a fáradtságot.

A hegy déli oldalában vannak a Remete-barlangok. Itt érdemes lehet tábort vernetek egy estére. Tábortűz melett elmerengőbe, üveg bort elpattintóba, énekelgetve, sziklafalon nem legurulóba.

Evezés a Dunán: kajak, kenu, SUP

Amennyiben a csendes és a környezetbarát helyváltoztatást preferálod némi testmozgással, akkor kajakozz, kenuzz, SUP-ozz! Szezonban hétvégén nagyon szét van törve a víz a sok motoros miatt, ezért a hétköznapok ideálisabbak lehetnek a sportot nyugodtan űzni.

Csónakot bérelni kb. minden településen tudsz. Van aki vállal felszállítást, vagy összeszedést is az utad végén – ha csak lefelé szeretnél a Dunán evezni. Figyelj a szélre tervezéskor, mert ha egy erős déli szeles napot választasz, a folyásiránnyal megegyező utad is fárasztó lehet. A Duna átlagsebessége 3,5km/óra a Dunakanyarban, normál vízállásnál.

Ha SUP-ozol, jó túra lehet: a kényelmes, vadonat új MÁV vonattal felmenni Zebegényig / Nagymarosig, majd egy fújás után leevezni Budapestre.

Motorcsónak bérlés kapitánnyal

Ha nincs saját hajód, szívesen elviszünk motorcsónakkal egy körre, vagy átdobunk a túloldarra. Ha nálad van a jogsid, tolhatsz egy kövér gázt is.

Május 1 és augusztus 30 között, hajózható időjárás esetén csörögj / írj!

Mountain Bike

Etalon trail-ek vannak a Pilisben és a Börzsönyben mindenfelé. A jó idő beköszöntével hétvégeken a népszerűbb úticélok (Prédikáló szék, Dobogókő, Vöröskő, Spartacus-ösvény) felejtősek, mert folyamatosan kerülgetheted a túristákat.

Érdemes hétköznap, vagy hajnalban / estefele csapatni. Vaddisznókra vigyázni kell, mert masszívak, főleg szárazság idején és sötétben nagy a jövés-menés.

%d blogger ezt szereti: